Warszawa

Tort - szachownica

Tort - szachownica

 

Składniki:

 

Ciasto I:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

Ciasto II:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 3/4 szklanki
  • barwnik czerwony
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka


Masa:

  • masa z torebki czekoladowa - 1 sztuka
  • masa z torebki waniliowa - 1 sztuka
  • mleko - 600 ml
  • masło - 1 kostka

 

Przygotowanie:

Najpierw ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Gotową masę pieczemy około 35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, przekrawamy je na 3 części.

W między czasie robimy masy (czekoladową i waniliowa) według przepisu na opakowaniu.

Gotowe biszkopty przekrawamy na trzy blaty, a następnie wycinamy z nich dwa okręgi: pomocne w tym będą talerzyk i kubek - dzięki temu kształt okręgów będzie dokładny. Z wyciętych okręgów składamy na przemian nowe blaty: ciemny, jasny, ciemny.

 

 

Następnie nasączamy je i smarujemy kremem. Gotowy tort smarujemy masą i dekorujemy - w tym celu można użyć np. dekoracji cukrowej. Smacznego!

mama Ewa

 


 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć