Warszawa

Polenta owocowa z malinami

Polenta owocowa z malinami

Z przepisu w wersji podstawowej mogą skorzystać osoby na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, dzieci, osoby z podwyższonym poziomem ciśnienia lub cholesterolu, wegetarianie.

 

Dla osób z podwyższonym poziomem cukru jest odrębna wskazówka.

 

Produkty:

  • Kasza kukurydziana - 0,5 szklanki
  • Sok jabłkowy - 1,5 szklanki
  • Jabłko 1 sztuka
  • Rodzynki – 2 łyżki
  • Cukier waniliowy – szczypta
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Siemię lniane – 1 łyżeczka
  • Maliny świeże – garść (lub inne owoce sezonowe, np. borówka amerykańska, żurawina)
  • Płatki migdałowe - łyżka
  • Oliwa z oliwek - 1⁄4 łyżeczki
  • Przyprawy: cynamon, kardamon

 

Wykonanie:
Obierz jabłko i pokrój na kawałki. Do rondelka nalej sok, wsyp kaszę, dodaj przyprawy, rodzynki i zacznij podgrzewać ciągle mieszając. Kiedy będzie już gorące, dodaj jabłka, siemię oraz cukier. Dokładnie zamieszaj i doprowadź do wrzenia wciąż mieszając. Wtedy odstaw z ognia, dodaj masło, sok z cytryny, zamieszaj, przykryj na 10 minut. Następnie przełóż do miseczek, posyp malinami (lub innymi owocami) oraz płatkami migdałowymi.

 

Wskazówki: Gdyby wydała Ci się zbyt gęsta, dodaj więcej soku. Zamiast jabłka możesz użyć moreli. Jeśli masz w rodzinie osobę z podwyższonym cukrem dodaj żurawiny zamiast rodzynek i nie dosładzaj dania cukrem.

 

I kilka informacji, dlaczego proponujemy, aby do polenty dodać:

 

  • Cynamon - ma właściwości antyseptyczne, poprawia trawienie i łagodzi nudności. Pobudza krążenie, wysusza wilgoć, a dzięki zawartości polifenoli utrudnia rozwój infekcji wirusowych. Cynamon obniża poziom cholesterolu, może być stosowany regularnie, w małych ilościach jako profilaktyka w chorobach układu naczyniowo-sercowego. Cynamon wspomaga trawienie cukrów. Jest to szczególnie ważne w chorobach autoimmunologicznych takich jak cukrzyca, choroba Hashimoto.
  • Jabłka - błonnik zawarty w jabłkach pochłania cholesterol z przewodu pokarmowego i usuwa go. Już dwa większe jabłka dziennie, zjedzone ze skórką, mają efekt terapeutyczny., obniżają poziom cholesterolu o ok. 16%. Dzięki temu znacznie zmniejsza się ryzyko chorób układu krwionośnego oraz zawałów.
  • Rodzynki - zawierają bogactwo minerałów: wapń, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B6, B1, B2. Dzięki temu pomagają w regulacji gospodarki wodnej naszego organizmu, wspierają tarczycę oraz cały układ nerwowy. Rodzynki są pomocne przy chorobach układu sercowo naczyniowego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, przyśpieszają spalanie tłuszczów.
  • Siemię lniane - idealny składnik diety dzieci. Zawiera zestaw łatwo przyswajalnych aminokwasów (białek) oraz mikroelementów takich jak cynk, wapń, magnez, żelazo. Według dr Kristensen, która prowadziła rozległe badania w 2012 roku, regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga utrzymać prawidłową wagę, obniża cholesterol oraz jest  czynnikiem profilaktycznym w cukrzycy. Siemię lniane jest również leczniczym środkiem zielarskim, działa osłonowo i leczniczo.

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć