Warszawa

Mleczna zupa z zacierkami i ziarnami słonecznika

Mleczna zupa z zacierkami i ziarnami słonecznika

Składniki:

 

  • ¾ kg miąższu dyni
  • 3 szklanki mleka
  • 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • Sól, cukier

 

Przygotowanie:


Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, posolić, zalać wodą i ugotować. Odcedzić i rozbić tłuczkiem.


Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Posiekać nożem lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, przesypać mąką. Na gotujące mleko wrzucić zacierki, gotować  ok. 3 minuty. Do zacierek z mlekiem dodać dynię, doprawić do smaku cukrem.
Zupę rozlać na talerze, posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

Zupa pyszna, zdrowa i sycąca. Nasza rodzina ja uwielbia.

 

mama Marika

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć