Warszawa

Sałatka z pieczoną dynią i fetą

Sałatka z pieczoną dynią i fetą

Składniki:

 

  • 1 mała sałata lodowa
  • ¼ małej czerwonej kapusty
  • 400 g miąższu dyni
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 opakowanie sera feta

Sos:

  • 1 mała cebula
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz, oliwa, listki bazylii

 

Przygotowanie:


Sos: Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miseczki. Dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać syrop klonowy, sól i pieprz, wymieszać.


Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę.
Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w temperaturze 200oC przez ok. 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia dyni, do piekarnika dołożyć żurawinę.
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, kapustę czerwoną drobno pokroić i ułożyć na talerzach. Upieczoną dynię i żurawinę ułożyć na sałacie, posypać pestkami słonecznika i serem feta. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać.

 

Sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa. Idealna na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.

 

Komentarze

Chyba wypróbuję

dodany: 2014-10-16 14:33:28, przez: Ewelina

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć