Warszawa

Chlebek kukurydziany z ziarnami

Chlebek kukurydziany z ziarnami

Składniki:

 

  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 g drożdży
  • Po 3 łyżki ziaren słonecznika i dyni
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • Sól
  • Dodatkowo do posypania:
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Do miski przesiać mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i ½ łyżeczki soli. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Na koniec wsypać ziarna słonecznika i dyni, wymieszać. 
Formę keksową wysmarować masłem, obsypać mąką kukurydzianą lub bułką tartą. Następnie przełożyć do niej przygotowane ciasto, posypać ziarnami,  przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C i piec ok. 1 godz.
 

mama Marika

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć