Warszawa

Chlebek kukurydziany z ziarnami

Chlebek kukurydziany z ziarnami

Składniki:

 

  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 g drożdży
  • Po 3 łyżki ziaren słonecznika i dyni
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • Sól
  • Dodatkowo do posypania:
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Do miski przesiać mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i ½ łyżeczki soli. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Na koniec wsypać ziarna słonecznika i dyni, wymieszać. 
Formę keksową wysmarować masłem, obsypać mąką kukurydzianą lub bułką tartą. Następnie przełożyć do niej przygotowane ciasto, posypać ziarnami,  przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C i piec ok. 1 godz.
 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)