aa
aNauczycielu! Zgłoś swoją szkołę do BaśnioBOJU!

Warszawa

Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe

Składniki:

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 200 g dyni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • Listki mięty lub melisy, olej, sól

 

Przygotowanie:


200 g dyni pokroić w kostkę i ugotować w posłodzonej wodzie, odcedzić.
Puree z dyni przełożyć do miski, dodać jajka, cynamon, 2 łyżki cukru i obie mąki. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.


W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Nabierać łyżką porcje ciasta i wkładać je do wrzątku. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.


Śmietanę wymieszać  z 1 łyżką cukru. Kluseczki dyniowe podawać polane słodką śmietaną i z ugotowanymi na słodko kostkami dyni oraz udekorowane listkami mięty lub melisy.

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)