Warszawa

Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe

Składniki:

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 200 g dyni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • Listki mięty lub melisy, olej, sól

 

Przygotowanie:


200 g dyni pokroić w kostkę i ugotować w posłodzonej wodzie, odcedzić.
Puree z dyni przełożyć do miski, dodać jajka, cynamon, 2 łyżki cukru i obie mąki. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.


W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Nabierać łyżką porcje ciasta i wkładać je do wrzątku. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.


Śmietanę wymieszać  z 1 łyżką cukru. Kluseczki dyniowe podawać polane słodką śmietaną i z ugotowanymi na słodko kostkami dyni oraz udekorowane listkami mięty lub melisy.

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć