Ciasto pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne.
Składniki:
Polewa:
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Czekoladę grubo siekamy. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem i przesiej przez sito.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlewamy ostudzone masło a następnie dodajemy posiekane orzechy, migdały i pokrojone w kostkę gruszki, całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy keksowej. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180oC, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.
Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i chwilę gotujemy a następnie polewamy upieczone ciasto.
mama Marika