Warszawa

Keks gruszkowy z orzechami i czekoladą

Keks gruszkowy z orzechami i czekoladą

Ciasto pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne.

 

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • Po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów

 

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Czekoladę grubo siekamy. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem i przesiej przez sito.

Jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlewamy ostudzone masło a następnie dodajemy posiekane orzechy, migdały i pokrojone w kostkę gruszki, całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy keksowej. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180oC, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.

Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku i chwilę gotujemy a następnie polewamy upieczone ciasto.
 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć