Warszawa

Babka marchewkowo-jabłkowa z bakaliami

Babka marchewkowo-jabłkowa z bakaliami

Babka jest pyszna, wilgotna i pięknie pachnie. Zawiera wiele zdrowych i wartościowych składników, więc warto ja wypróbować.

 

Składniki:

 

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych żurawin
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

 

  • Lukier i orzechy do dekoracji

 

Przygotowanie:


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę.
Marchewki i jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy otręby, siemię lniane oraz płatki jęczmienne, mieszamy.
Do masy wsypujemy suszone owoce,  orzechy oraz starte jabłka i marchewkę. Mieszamy delikatnie.


Formę na babkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką pełnoziarnistą i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest w środku upieczona. Studzimy w piekarniku. Gdy ostygnie można polać ją lukrem i posypać posiekanymi orzechami.

 

Babka jest pyszna, wilgotna i pięknie pachnie. Zawiera wiele zdrowych i wartościowych składników, więc warto ja wypróbować.

 

mama Marika

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć