Mały bohater wraca z wygranego meczu, a jutro urodziny? Oto doskonałe i smakowite trofeum!
Składniki:
I biszkopt:
II biszkopt:
tak samo jak pierwszy + kakao 2 łyżki
Masa:
Sposób wykonania:
Z podanych składników upiec dwa biszkopty w blaszce. Po wystudzeniu przekroić każdy na połowę. Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gotującej się wody. Wystudzić i wymieszać z jedną szklanką musu mirabelkowego. Przełożyć, kiedy galaretka będzie się ścinać. Druga masa to masa z torebki - zrobić z przepisu na opakowaniu. Kolejna masa to nutella ze śliwek własnej roboty. Przekładamy nasączone biszkopty na przemian: ciasto jasne, masa z nutelli, ciasto ciemne, masa z galaretką itd. Kiedy mamy gotowe ciasto, wynosimy je w chłodne miejsce i przystępujemy do przygotowania masy cukrowej. Pianki rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewając, ale nie dopuszczając do zagotowania. Jak już się rozpuszczą, dodać barwnik zielony, zapach migdałowy i połowę cukru pudru. Wymieszać dokładnie, następnie dodać resztę cukru i zagniatać, aż masa będzie przypominać plastelinę i będzie odstawała od ręki w czasie gniecenia. Następnie rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, żeby się nie przylepiało do wałka. Wierzch ciasta posmarować lekko samym masłem i na to położyć cienko rozwałkowaną masę cukrową. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Udekorować figurkami piłkarzy i piłeczkami czekoladowymi. Świeczki w kształcie piłeczek pięknie się prezentują.
Powodzenia i smacznego!
Mama Ewa