Warszawa

Domowe burgery z serem

Domowe burgery z serem

a

Zdrowa alternatywa dla fast foodów - spróbujcie sami!

 

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • po 1 łyżeczce bazylii i oregano
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 8 bułek sezamowych do hamburgerów
  • 1 pokrojona w plastry cebula
  • 2 ogórki konserwowe lub kwaszone
  • 2 pokrojone w plastry pomidory
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 8 liści sałaty lodowej
  • keczup, majonez, sól, pieprz, olej

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso mielone dobrze wyrabiamy z dodatkiem jajka, bułki, bułki tartej i przypraw. Formujemy płaskie burgery i smażymy je z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia na każdym burgerze układamy plaster cebuli i plaster żółtego sera. Smażymy je dodatkowo 3 minuty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy je na kolejne 3 minuty. Burgery podajemy na podpieczonej bułce z sałata lodową, plastrami pomidora, ogórka, keczupem i majonezem.

 

Smacznego!

?Marika Piekut
 

a

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)