Warszawa

Domowe burgery z serem

Domowe burgery z serem

Zdrowa alternatywa dla fast foodów - spróbujcie sami!

 

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • po 1 łyżeczce bazylii i oregano
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 8 bułek sezamowych do hamburgerów
  • 1 pokrojona w plastry cebula
  • 2 ogórki konserwowe lub kwaszone
  • 2 pokrojone w plastry pomidory
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 8 liści sałaty lodowej
  • keczup, majonez, sól, pieprz, olej

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso mielone dobrze wyrabiamy z dodatkiem jajka, bułki, bułki tartej i przypraw. Formujemy płaskie burgery i smażymy je z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia na każdym burgerze układamy plaster cebuli i plaster żółtego sera. Smażymy je dodatkowo 3 minuty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy je na kolejne 3 minuty. Burgery podajemy na podpieczonej bułce z sałata lodową, plastrami pomidora, ogórka, keczupem i majonezem.

 

Smacznego!

?Marika Piekut
 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć