Warszawa

Pierś z kurczaka z limonką

Pierś z kurczaka z limonką

Obiad w wersji na słodko to propozycja, którą trudno odrzucić. Tym razem pierogi z wiśniami polane sosem truskawkowym.

 

Składniki:

  • 60 dag piersi kurczaka
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chilli
  • 200 ml śmietany 22%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wermutu
  • tymianek, sól, olej

 

 

Sposób przygotowania:

 

Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić rozkrojoną papryczkę (jeśli potrawa nie ma być bardzo ostra usunąć pestki), czosnek i paski kurczaka, smażyć na złoty kolor. Dodać śmietanę. Przekroić na pół umytą lionkę, wycisnąć z niej sok na patelnię, a resztę wrzucić do potrawy. Dodać wermut, tymianek, sól i chwilę dusić. Przed podaniem wyjąć limonkę. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

 

Smacznego! 

 

 

Marika Piekut

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć