Warszawa

Żeberka w sosie śliwkowym

Żeberka w sosie śliwkowym

Składniki:

  • 800 g żeberek
  • 2 cebule
  • 100 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 200 g śliwek suszonych
  • 50 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso natrzyj solą, pieprzem, cynamonem, majerankiem, obydwoma rodzajami papryki i odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim żeberka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek z cebulą i smaż kolejne 5 minut. Następnie wlej wino, dodaj śliwki i duś do czasu, aż wino odparuje o połowę. Wówczas dolej bulion i duś całość około 40 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem dopraw potrawę pieprzem i solą. Podawaj z ulubionymi warzywami.

 

Smacznego!

 

Marika Piekut

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć