Warszawa

Bakłażany zapiekane z pomidorami i serem

Bakłażany zapiekane z pomidorami i serem

Macie ochotę na lekką warzywną przekąskę? Spróbujcie warzywnych krążków pod pierzynką sera!

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 25 dag mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane świeże listki bazylii
  • sól, pieprz, olej 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Bakłażany pokroić na okrągłe plastry grubości ok. 1 cm. Posolić, po czym odstawić na pół godziny, by puściły sok. Po osączeniu podsmażyć lekko z obu stron. Pomidory pokroić na tyle plastrów ile jest plastrów bakłażana. To samo zrobić z serem. Plastry bakłażana ułożyć na blasze posmarowanej olejem, na nich umieścić plastry pomidora, na koniec sera. Potrawę posypać solą, rozdrobnionym czosnkiem i posiekana bazylią. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Smacznego!

 

Marika Piekut

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć