Składniki:
Kruche ciasto:
Masa jogurtowa:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, dodać zimne masło i
posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól, a następnie zagnieść
ciasto i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Po tym czasie ciasto
rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica
foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nagrzać piekarnik do około
180ºC. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy i piec przez około 20 minut
(do momentu aż ciasto się zarumieni). W międzyczasie wszystkie
składniki masy - prócz mąki - zmiksować dokładnie i na koniec dodawać
stopniowo mąkę. Gdy spód się upiecze, masę przelać na ciasto i piec przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu tartę ostudzić i udekorować owocami, a następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Lilianna Misiuda
Komentarze
ten placek jest przepyszny robiłam
dodany: 2014-08-05 11:24:30, przez: Iza