Warszawa

Tarta jogurtowa z owocami

Tarta jogurtowa z owocami

Składniki:


Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli


Masa jogurtowa:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • winogrono, brzoskwinie, mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:


Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, dodać zimne masło i
posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól, a następnie zagnieść
ciasto i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Po tym czasie ciasto
rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica
foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nagrzać piekarnik do około
180ºC. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy i piec przez około 20 minut
(do momentu aż ciasto się zarumieni). W międzyczasie wszystkie
składniki masy - prócz mąki - zmiksować dokładnie i na koniec dodawać
stopniowo mąkę. Gdy spód się upiecze, masę przelać na ciasto i piec przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu tartę ostudzić i udekorować owocami, a następnie schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!

 

Lilianna Misiuda

 

 

Komentarze

ten placek jest przepyszny robiłam

dodany: 2014-08-05 11:24:30, przez: Iza

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć