Warszawa

Pieczony ryż z marchewką i udkami kurczaka

Pieczony ryż z marchewką i udkami kurczaka

Wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu - wygodnie i smacznie.

 

SKŁADNIKI:

  • 8 udek kurczaka
  • 3 torebki ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 100 ml oleju
  • 2 kostki rosołowe drobiowe


PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj marynatę do kurczaka łącząc ze sobą przyprawy oraz olej. Mięso dokładnie obtocz marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.
  2. Zagotuj ok. 750 ml wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.  Umyj i obierz marchew oraz zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż wymieszany z marchewką. Zalej go bulionem drobiowym i wymieszaj. Następnie ułóż na wierzchu udka kurczaka.
  4. Piecz przez ok. 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.


Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 4
Cena za porcję ok. 4 zł

Smacznego!

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć