Warszawa

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Ciasto:

 

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko

 

Nadzienie:

 

  • 12 mrożonych śliwek węgierek
  • 6 łyżeczek cukru

 

Polewa:

 

  • 100 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 5 mrożonych śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie:   


Ziemniaki ugotować, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Śliwki wymieszać z cukrem. Na środek każdego kłaść śliwkę (jeśli śliwka jest duża można ją przekroić na pół) i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło rozpuścić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.

 

Moja pasją jest gotowanie. Aby w mojej kuchni nie było nudno, ciągle przygotowuje nowe potrawy. Knedle zrobione w taki sposób są po prostu pyszne. Danie to można również przygotować ze świeżych śliwek.

 

mama Marika

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć