aDwa w jednym - rozwój i zabawa. Świat matematycznych gier planszowych

Warszawa

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Ciasto:

 

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko

 

Nadzienie:

 

  • 12 mrożonych śliwek węgierek
  • 6 łyżeczek cukru

 

Polewa:

 

  • 100 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 5 mrożonych śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie:   


Ziemniaki ugotować, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Śliwki wymieszać z cukrem. Na środek każdego kłaść śliwkę (jeśli śliwka jest duża można ją przekroić na pół) i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło rozpuścić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.

 

Moja pasją jest gotowanie. Aby w mojej kuchni nie było nudno, ciągle przygotowuje nowe potrawy. Knedle zrobione w taki sposób są po prostu pyszne. Danie to można również przygotować ze świeżych śliwek.

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)