Ciasto:
Nadzienie:
Polewa:
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Śliwki wymieszać z cukrem. Na środek każdego kłaść śliwkę (jeśli śliwka jest duża można ją przekroić na pół) i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło rozpuścić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.
Moja pasją jest gotowanie. Aby w mojej kuchni nie było nudno, ciągle przygotowuje nowe potrawy. Knedle zrobione w taki sposób są po prostu pyszne. Danie to można również przygotować ze świeżych śliwek.
mama Marika