Warszawa

Paluszki z indyka i cukinii

Paluszki z indyka i cukinii

Składniki:

 

  • 40 dag filetu z piersi indyka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ cytryny
  • 3-4 cm imbiru
  • Posiekana natka pietruszki, sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w niezbyt cienkie paseczki. Przełóż do miski. Imbir obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Obraną cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Warzywa dodaj do indyka. Wymieszaj i skrop sosem sojowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.


Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój w słupki mniej więcej tej samej wielkości, jak kawałki indyka.


Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż indyka i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Następnie włóż cukinię i smaż razem 3 minuty, mieszając. Wlej rosół wymieszany z keczupem, sosem sojowym i mąka ziemniaczaną. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut.


Rozłóż na talerze. Przed podaniem, danie posyp posiekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje z ciepłą, chrupiącą bagietką.

 

Bardzo lubię gotować. Staram się, aby na naszym stole jak najczęściej gościły warzywa. Paluszki z indyka i cukinii są bardzo smaczne, przepada za nimi moja córeczka Natalka.

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć