Warszawa

Placki ziemniaczane pod pierzynką

Placki ziemniaczane pod pierzynką

Składniki:

 

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • 8 dużych pieczarek
  • 15 dag startego żółtego sera
  • olej do smażenia, natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:


Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce i małych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką, jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej.  Łyżką nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę natłuścić olejem, układać na niej placuszki, posypać startymi pieczarkami i żółtym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Podawać gorące z keczupem lub posypane natką pietruszki.

 

mama Marika
 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć