aDwa w jednym - rozwój i zabawa. Świat matematycznych gier planszowych

Warszawa

Placki ziemniaczane pod pierzynką

Placki ziemniaczane pod pierzynką

Składniki:

 

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • 8 dużych pieczarek
  • 15 dag startego żółtego sera
  • olej do smażenia, natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:


Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce i małych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką, jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej.  Łyżką nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę natłuścić olejem, układać na niej placuszki, posypać startymi pieczarkami i żółtym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Podawać gorące z keczupem lub posypane natką pietruszki.

 

mama Marika
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)