Któż z nas nie lubi szarlotki. Pyszna, aromatyczna...Tutaj w wersji (nad)zwyczajnej.
Ciasto:
-
200 g miękkiej margaryny lub masła
-
2 czubate szklanki mąki
-
½ szklanki cukru
-
2 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 łyżeczki cukru waniliowego
Na nadzienie jabłkowe:
-
10 dużych, kwaśnych jabłek
-
½ szklanki cukru
-
1/3 łyżeczki startego cynamonu
-
4 łyżeczki cukru waniliowego
-
2 łyżki masła
-
Cukier puder do oprószenia wierzchu
-
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
-
Pokrojone jabłka wraz z pozostałymi składnikami podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
-
Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia, kiedy jabłka zrobią się miękkie.
-
Margarynę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami utrzeć na puszystą masę.
-
Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części.
-
Jedną połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Spód wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
-
Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, przykryć pozostałą częścią ciasta.
-
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut, albo aż zarumieni się wierzch.
-
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!