Warszawa

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Składniki:

 

  • mąka pszenna 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl
  • jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • czekolada do pieczenia w łezkach 5 dag
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • bułka tarta do posypania formy
  • olej do posmarowania formy

 

Dodatkowo:

 

  • biały lukier 1 torebka
  • cukier puder 2 łyżki
  • goździki (całe) 2 szt

 

Przygotowanie:

 

Oddzielić żółtka od białek i  wymieszać  je z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrami, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszane mąki i delikatnie wymieszać.


Na końcu dodać czekoladę i wymieszać.

 

Formy na baranka wysmarować, posypać tartą bułką. Wlać ciasto, skręcić formę. Piec w nagrzanym do 180 st C w piekarniku około 25 minut. Po lekkim wystudzeniu wyjąć z formy. Baranka polać lukrem, pozostawić do zastygnięcia. Oczy zrobić z goździków.

 

Baranka udekorować gałązką bukszpanu i wstążeczką. Może to być prezent dla najbliższych na wielkanocny stół. 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć