aDwa w jednym - rozwój i zabawa. Świat matematycznych gier planszowych

Warszawa

Ptysie

Ptysie

Puszyste ciasteczka z kremem śmietankowym. Nikt się im nie oprze.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

 

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)

 

Przygotowanie:

  1. Wodę z masłem gotuję w rondelku a następnie wsypuję mąkę mieszając cały czas. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka odstawiam je do ostygnięcia.
  2. Wystudzone ciasto miksuję z jajkami do uzyskania gładkiej masy.
  3. Ciasto wykładam łyżeczką na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  4. Ptysie piekę w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut.
  5. Wystudzone ptysie kroję na pół i przekładam kremem.
  6. Dwie szklanki mleka zagotowuję w rondelku. Pozostałe mleko mieszam z budyniami i cukrem, odstawiam do wystygnięcia.
  7. Zimną masę budyniową miksuję na wysokich obrotach stopniowo dodając masło.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)