Pisanki na słodko! Z masą truflową, polane czekoladą i ozdobione kolorową posypką
Składniki na masę trufelkową:
-
200 g biszkoptów
-
100 g czekolady mlecznej
-
200 g serka homogenizowanego
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
Na polewę:
-
100 g gorzkiej czekolady
-
Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby
Przygotowanie:
-
Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski.
-
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Wsypuję cukier waniliowy i dodaję serek.
-
Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy.
-
Z powstałej masy trufelkowej formuję jajka i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.
-
Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę.
-
Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
-
Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.
Smacznego!