Warszawa

Słodkie pisanki

Słodkie pisanki

Pisanki na słodko! Z masą truflową, polane czekoladą i ozdobione kolorową posypką

 

Składniki na masę trufelkową:

 

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Na polewę:

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby

 

Przygotowanie:

 

  1. Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski. 
  2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Wsypuję cukier waniliowy i dodaję serek.
  3. Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Z powstałej masy trufelkowej formuję jajka i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę.
  6. Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  7. Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.

Smacznego!

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć