Warszawa

Biała kiełbasa w chrzanowym puree

Biała kiełbasa w chrzanowym puree

Składniki:

 

  • 700 g białej gotowanej kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • Kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku
  • Olej
  • 2 łyżki chrzanu delikatesowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • Sól
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz

 

Przygotowanie:


Kiełbasy naciąć wzdłuż, w nacięcie włożyć zioła, owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odparować i ponownie włożyć do garnka, rozgnieść, dodać masło i mleko, ciągle mieszając, połączyć. Dodać chrzan.
Podawać z kiełbasą. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

 

Ewelina Modelewska

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć