Warszawa

Babka piaskowa pomarańczowa

Babka piaskowa pomarańczowa

Składniki:

 

  • Po  1 szklance  mąki  pszennej i ziemniaczanej
  • 25 dag masła lub masła roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z p[pomarańczy
  • 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • Tłuszcz do posmarowania formy
  • Bułka tarta do posypania formy
  • Szczypta soli

 

Lukier:

 

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Sok wyciśnięty z pół pomarańczy
  • 2 łyżki lekko odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej

 

Wykonanie:

 

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku oraz sok pomarańczowy.
  2. Na pulchną, jednolitą masę przesiać przez sito obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki ciasta ucierać przez 4 minuty, pod koniec dodać otartą skórkę  pomarańczową.
  3. Białka  ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpachelką. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
  4. Zrumienioną, z lekkim pęknięciem i odstającymi od formy bokami babkę wystawić z piekarnika chłodzić przez 10 minut w formie a następnie wyłożyć na talerz.
  5. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po trochu sok z pomarańczy i ucierać na gładką masę, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłą babkę.


Babka jest pyszna, aromatyczna, błyskawicznie znika z talerza. Owinięta w folię , trzymana w chłodnym miejscu , zachowa aromat i świeżość  przez kilka dni.

 

 

Ewelina Modelewska

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć