Składniki:
-
35 dag mąki
-
35 dag masła
-
1 surowe żółtko
-
4 żółtka gotowane
-
12 dag cukru
-
12 dag zmielonych migdałów
-
1 cytryna
-
1 całe jajko
-
½ słoika konfitur wiśniowych
-
½ słoika konfitur morelowych
-
Całe migdały do dekoracji
Wykonanie:
-
Masło utrzyj na puszysty krem. Dodaj surowe i gotowane żółtka. Ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, odstaw na godzinę do lodówki.
-
Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta, wykrój z niego równy prostokąt. Ponakłuwaj gęsto widelcem. Umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki grubości ołówka. Ułóż z nich skośną kratkę. Lekko dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Mazurek upiecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min)
-
Rozgrzej oddzielnie każdą z konfitur, przetrzyj przez gęste sito. Nakładaj na przemian w powstałe kratki tak, aby powstała dwukolorowa szachownica. Na koniec mazurek udekoruj całymi migdałami bez skórki. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, aby konfitury stężały.
Ten mazurek jest niedrogi, szybko się go przygotowuje i jest bardzo smaczny.
Ewelina Modelewska