Warszawa

Mazurek królewski z konfiturą i migdałami

Mazurek królewski z konfiturą i migdałami

Składniki:

 

  • 35 dag mąki
  • 35 dag masła
  • 1 surowe żółtko
  • 4 żółtka gotowane
  • 12 dag cukru
  • 12 dag zmielonych migdałów
  • 1 cytryna
  • 1 całe jajko
  • ½ słoika konfitur wiśniowych
  • ½ słoika konfitur morelowych
  • Całe migdały do dekoracji

 

Wykonanie:

 

  1. Masło utrzyj na puszysty krem. Dodaj surowe i gotowane żółtka. Ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta, wykrój z niego równy prostokąt. Ponakłuwaj gęsto widelcem. Umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki grubości ołówka. Ułóż z nich skośną kratkę. Lekko dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Mazurek upiecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min)
  3. Rozgrzej oddzielnie każdą z konfitur, przetrzyj przez gęste sito.  Nakładaj na przemian w powstałe kratki tak, aby powstała dwukolorowa szachownica. Na koniec mazurek udekoruj całymi migdałami bez skórki. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, aby konfitury stężały.


Ten mazurek jest niedrogi, szybko się go przygotowuje i jest bardzo smaczny.

 

Ewelina Modelewska

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć