Połączenie kokosu z owocami. Kolorowy deser, który zachwyci każdego łasucha.
Składniki:
-
1 i ½ szklanki mąki
-
Szczypta soli
-
¾ szklanki cukru
-
½ szklanki wiórków kokosowych
-
20 dag masła
-
2 żółtka
-
1 słoik marmolady śliwkowej
-
30-40 dag owoców
-
1 op. galaretki np. cytrynowej lub specjalna galaretka do kiwi
Wykonanie:
-
Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło oraz żółtka. Składniki posiekaj ostrym nożem, a następnie rękoma zagnieć szybko kruche ciasto
-
Oderwij kawałek ciasta, z reszty uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, odstaw na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na identyczne placki. Przełóż je na blachę. Odłożone ciasto (miękkie) umieść w szprycy, na jednym placku wyciśnij rant. Piecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min.)
-
Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Posmaruj jeden placek, przykryj drugim z rantem. Wierzch również posmaruj marmoladą.
-
Owoce umyj, obierz, pokrój na cząstki i ułóż na mazurku. Zalej tężejącą galaretką.
Pamiętaj, że nie wszystkie świeże owoce nadają się do galaretki. Niektóre, tak jak kiwi, uniemożliwiają jej stężenie. Zrezygnuj z tych owoców lub kup specjalną galaretkę do kiwi.
Ewelina Modelewska