Warszawa

Babka makowa z czekoladowym kremem

Babka makowa z czekoladowym kremem

Babka makowa przekładana czekoladowym kremem oryginalnie wygląda i wyśmienicie.

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki maku
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Krem:

 

  • Szklanka śmietany kremówki
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Łyżka koniaku
  • Zapach migdałowy

 

Ponadto:

 

 

  • Garść rodzynek do posypania kremu
  • Tabliczka białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • Kolorowa posypka
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do posypania formy

 

Wykonanie:

 

  1. Mak zalej wrzątkiem, po 20 minutach zagotuj i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, 3 razy przepuść przez maszynkę.
  2. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie całkiem sztywna, dalej ubijając dodaj żółtka.
  3. Mak wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym i rozpuszczonym masłem, następnie delikatnie połącz z ubitą pianą. Formę babkową nasmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przełóż do niej ciasto. Piecz babkę około 40 minut w temp.160 stopni.
  4. Czekoladę gorzką połam, włóż do rondelka, dolej kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach śmietanki. Mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź, dodaj zapach migdałowy. Żelatynę namocz w  łyżkach zimnej wody, po kilku minutach podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Pozostałą śmietankę ubijaj na sztywno, stopniowo dodając masę czekoladową, a następnie koniak i chłodną żelatynę. Masę ochłódź.
  6. Zimną babkę przetnij poprzecznie na 3 blaty. Każdy przełóż masą czekoladową i posyp rodzynkami.
  7. Białą czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj mleko i rozpuść. Gorącą czekoladą polej babkę, posyp kolorową posypką.


Babka makowa oryginalnie wygląda i wyśmienicie smakuje.

 

 

Ewelina Modelewska

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć