Babka makowa przekładana czekoladowym kremem oryginalnie wygląda i wyśmienicie.
Składniki:
-
2 szklanki maku
-
6 jajek
-
¾ szklanki cukru
-
2 cukry waniliowe
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
-
Szklanka śmietany kremówki
-
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
-
1 łyżeczka żelatyny
-
Łyżka kawy rozpuszczalnej
-
Łyżka koniaku
-
Zapach migdałowy
Ponadto:
-
Garść rodzynek do posypania kremu
-
Tabliczka białej czekolady
-
2-3 łyżki mleka
-
Kolorowa posypka
-
Masło do wysmarowania formy
-
Bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
-
Mak zalej wrzątkiem, po 20 minutach zagotuj i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, 3 razy przepuść przez maszynkę.
-
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie całkiem sztywna, dalej ubijając dodaj żółtka.
-
Mak wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym i rozpuszczonym masłem, następnie delikatnie połącz z ubitą pianą. Formę babkową nasmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przełóż do niej ciasto. Piecz babkę około 40 minut w temp.160 stopni.
-
Czekoladę gorzką połam, włóż do rondelka, dolej kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach śmietanki. Mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź, dodaj zapach migdałowy. Żelatynę namocz w łyżkach zimnej wody, po kilku minutach podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
-
Pozostałą śmietankę ubijaj na sztywno, stopniowo dodając masę czekoladową, a następnie koniak i chłodną żelatynę. Masę ochłódź.
-
Zimną babkę przetnij poprzecznie na 3 blaty. Każdy przełóż masą czekoladową i posyp rodzynkami.
-
Białą czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj mleko i rozpuść. Gorącą czekoladą polej babkę, posyp kolorową posypką.
Babka makowa oryginalnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Ewelina Modelewska