Warszawa

Kołacz z serem

Kołacz z serem

Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

 

Farsz:

 

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • Rodzynki
  • Smażona skórka cytrynowa
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego

 

Wykonanie:

 

  1. Wymieszać śmietanę z drożdżami, dodać stopione zimne masło, sól oraz jajko, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło utrzeć z serem. Dodać żółtka, cukier, rodzynki, skórkę  i budyń. Delikatnie wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na nim rozsmarować farsz, zwinąć roladę. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia do góry dnem ustawić słoik, wokół niego ułożyć roladę jak wieniec, ponacinać boki, smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 30 min. w temp. 180 stopni.

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć