Warszawa

Kołacz z serem

Kołacz z serem

a

Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

 

Farsz:

 

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • Rodzynki
  • Smażona skórka cytrynowa
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego

 

Wykonanie:

 

  1. Wymieszać śmietanę z drożdżami, dodać stopione zimne masło, sól oraz jajko, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło utrzeć z serem. Dodać żółtka, cukier, rodzynki, skórkę  i budyń. Delikatnie wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na nim rozsmarować farsz, zwinąć roladę. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia do góry dnem ustawić słoik, wokół niego ułożyć roladę jak wieniec, ponacinać boki, smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 30 min. w temp. 180 stopni.

 

 

a

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)