Warszawa

Mazurek serowy

Mazurek serowy

Składniki:


Ciasto:

 

 

  • 3 łyżki miękkiej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag białego sera
  • 20 dag mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jajko


Biała pomada:

 

 

  • 10 dag margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Kilka kropli aromatu rumowego


Dekoracja:

 

 

  • Tabliczka czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • Migdały bez skórki
  • Suszone morele

 

Wykonanie:

 

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na placek o wymiarach 25 na 25 cm. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 20 minut w temp. 180 stopni.
  2. Składniki na pomadę włożyć do rondla, ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Trzeba robić to ostrożnie, ponieważ pomada lubi się przypalać. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia i jeszcze gorącą wylać na ciasto. Równo rozprowadzić – najlepiej szerokim i długim nożem. Odstawić do zastygnięcia.
  3. Czekoladę rozpuścić w rondlu razem z mlekiem, przełożyć do  rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować mazurek. Na rancie ułożyć kwiatki z migdałów i suszonych moreli.

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć