Składniki:
-
25 dag margaryny
-
6 jajek
-
1 ½ szklanki cukru
-
2 szklanki mąki
-
6 łyżek oleju
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
1 opakowanie kisielu wiśniowego
-
1 łyżka kakao
-
2 łyżki maku
-
Aromat migdałowy
Wykonanie:
-
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę (niewielką ilość margaryny zostawić do posmarowania foremki).
-
Nie przerywając ucierania, dodać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
-
Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
-
Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
-
Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną.
-
Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem.
-
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pieczenie to moje hobby. Gdy mam niewiele czasu przygotowuję taką babkę. Szybko się ją robi, a jeszcze szybciej znika ze stołu.
Bogumiła Rybkowska