Warszawa

Ciasto Zachód słońca

Ciasto Zachód słońca

Składniki:

 

  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki maku
  • Aromat migdałowy

 

Wykonanie:

 

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę (niewielką ilość margaryny zostawić do posmarowania foremki).
  2. Nie przerywając ucierania, dodać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
  4. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
  5. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną.
  6. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem.
  7. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Pieczenie to moje hobby. Gdy mam niewiele czasu przygotowuję taką babkę. Szybko się ją robi, a jeszcze szybciej znika ze stołu. 

 

Bogumiła Rybkowska

 

 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć