Warszawa

Jajka w skorupkach z migdałami

Jajka w skorupkach z migdałami

Składniki:

 

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Surowe jajko
  • 5 dag płatków migdałowych
  • Łyżka kremówki 30%
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Masło do smażenia
  • Posiekany pomidor
  • Łyżka posiekanej bazylii
  • Łyżeczka oliwy


Przygotowanie:


Jajka na twardo przekrój na pół bardzo ostrym nożem, tak by jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjmij żółtko i białko. Ugnieć widelcem lub drobno posiekaj.


Połowę płatków migdałowych posiekaj i dodaj ze śmietaną oraz surowym jajkiem do jajek na twardo. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Nadziej skorupki i panieruj w pozostałych płatkach. Usmaż na maśle na złoty kolor.


Pomidora wymieszaj z bazylią, oliwa i szczyptą soli. Podawaj z jajkami.

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć