Warszawa

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

Składniki:

 

  • 500 ml zakwasu
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g śmietany
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • 1 listek laurowy
  • Majeranek
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, następnie boczek pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę razem smażyć.


Zalać około 1 i ½ litra wody, dodać listek laurowy, majeranek, lekko przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut na wolnym ogniu.


Po tym czasie dodać zakwas, doprowadzić do wrzenia. Zupę zabielić śmietaną i jeszcze  przyprawić do smaku.


Jaja ugotować w osolonej wodzie. Obrać, pokroić na cząstki i dodać do żurku.

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć