Danie jest szybkie i proste do zrobienia. A co najważniejsze bardzo smaczne.
Składniki:
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion i mleko. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i zagotuj. Kalarepkę umyj starannie, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do gotującego się mleka z bulionem i gotuj na małym ogniu 5-7 minut.
W tym czasie plasterki szynki pokrój w cienkie paski. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
4 mniejsze foremki lub jedną większą formę do zapiekania posmaruj masłem, rozłóż ziemniaczane puree, posyp ½ sera, rozłóż plasterki kalarepki, posyp paseczkami szynki i pozostałym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj ok. 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Danie jest szybkie i proste do zrobienia. A co najważniejsze bardzo smaczne.