Warszawa

Zapiekane kalarepki

Zapiekane kalarepki

Danie jest szybkie i proste do zrobienia. A co najważniejsze bardzo smaczne.

 

Składniki:

 

  • 1 duża kalarepka lub 2 małe
  • 150 ml bulionu
  • 300 ml mleka
  • 15 dag szynki w plasterkach
  • 15 dag sera żółtego
  • ½ kg puree z ziemniaków
  • 1 łyżka masła, natka pietruszki, sól, pieprz

 

Przygotowanie:


Do garnka wlej bulion i mleko. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i zagotuj. Kalarepkę umyj starannie, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do gotującego się mleka z bulionem i gotuj na małym ogniu 5-7 minut.


W tym czasie plasterki szynki pokrój w cienkie paski. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.


4 mniejsze foremki lub jedną większą formę do zapiekania posmaruj masłem, rozłóż ziemniaczane puree, posyp ½ sera, rozłóż plasterki kalarepki, posyp paseczkami szynki i pozostałym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj ok. 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Danie jest szybkie i proste do zrobienia. A co najważniejsze bardzo smaczne.

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć