Pyszna, kremowa i bardzo zdrowa. Podana z kleksem śmietany i udekorowana posiekanymi listkami selera, posiekaną natką i startą na drobnych oczkach cukinią.
Składniki:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Cukinię i seler naciowy myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki.
W rondlu rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i seler naciowy, smażymy razem ok. 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Następnie zupę miksujemy na gładki krem i dodajemy serek topiony i podgrzewamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę rozlewamy na talerze, podajemy z kleksem śmietany. Dekorujemy posiekanymi listkami selera, posiekaną natką i startą na drobnych oczkach cukinią.
Zupa pyszna, kremowa i bardzo zdrowa.