Warszawa

Zupa z selera naciowego i cukinii

Zupa z selera naciowego i cukinii

Pyszna, kremowa i bardzo zdrowa. Podana z kleksem śmietany i udekorowana posiekanymi listkami selera, posiekaną natką i startą na drobnych oczkach cukinią.

 

Składniki:

  • 1 seler naciowy
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego
  • ¾ szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • Sól, pieprz, masło

 

Do dekoracji:

  • Mały kawałek cukinii
  • Kilka liści selera naciowego
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Cukinię i seler naciowy myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki.
W rondlu rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i seler naciowy, smażymy razem ok. 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.


Następnie zupę miksujemy na gładki krem i dodajemy serek topiony i podgrzewamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę rozlewamy na talerze, podajemy z kleksem śmietany. Dekorujemy posiekanymi listkami selera, posiekaną natką i startą na drobnych oczkach cukinią.

 

Zupa pyszna, kremowa i bardzo zdrowa.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć