Warszawa

Ciasteczka orzechowo-dyniowe

Ciasteczka orzechowo-dyniowe

Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z puree z dyni oraz orzechami.

 

Składniki:

 

  • 1 ¼  szklanki mąki pszennej
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki zmielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 ¼  szklanki cukru
  • ½  szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • Cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:


W misce połączyć mąkę, proszek, sodę, cynamon i orzechy. W drugiej misce utrzeć masło i cukier na gładka masę.  Dodać dynię i jajko. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać zmieszane suche składniki. Wymieszać.

 

Ciasto przełożyć do foremek na ciasteczka i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 1800  przez 10-15 minut. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka są  proste do przygotowania i bardzo smaczne.

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć