Warszawa

Pulpeciki z kapusty

Pulpeciki z kapusty

Pulpeciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Idealne na lekki obiad bez mięsa.

 

Składniki:

 

  • 30 dag kapusty
  • 1 mała czerwona papryka
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, papryka mielona ostra, mąka ziemniaczana, masło

 

Ponadto:

 

  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie:


Kapustę oczyścić, opłukać, podzielić na cząstki i drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać.


W rondlu rozpuścić 2-3 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażać , następnie dodać kapustę i smażyć,  aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i chwilę jeszcze podgrzewać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i  ostrą mieloną papryką. Przestudzić i dodać jajka oraz bułkę tartą, dokładnie wyrobić masę.


Łyżką nabierać porcję masy kapuścianej i formować pulpeciki, obtaczać je w mące ziemniaczanej i gotować w osolonym wrzątku. Podawać ze zrumienioną na maśle bułką.


Pulpeciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Idealne na lekki obiad bez mięsa. 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć