Pulpeciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Idealne na lekki obiad bez mięsa.
Składniki:
Ponadto:
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, podzielić na cząstki i drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
W rondlu rozpuścić 2-3 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażać , następnie dodać kapustę i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i chwilę jeszcze podgrzewać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Przestudzić i dodać jajka oraz bułkę tartą, dokładnie wyrobić masę.
Łyżką nabierać porcję masy kapuścianej i formować pulpeciki, obtaczać je w mące ziemniaczanej i gotować w osolonym wrzątku. Podawać ze zrumienioną na maśle bułką.
Pulpeciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Idealne na lekki obiad bez mięsa.