Warszawa

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Składniki:


Ciasto:

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju, sól


Nadzienie:

 

  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 30 dag fety
  • 2-3 ząbki czosnku, pieprz, masło
  • 10 dag czarnych oliwek

 

Do dekoracji:

 

 

  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 5-6 czarnych oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ugotowane żółtka
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:


Do mleka wbij jajka, przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i olej. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Usmaż na patelni naleśniki.


Szpinak rozmroź. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj szpinak i smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj pokruszony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki, całość wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 minut. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Przygotowane naleśniki przekładaj farszem szpinakowym. Wierzch tortu naleśnikowego posmaruj majonezem i posyp pokruszonymi żółtkami. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i natką pietruszki.


Przed podaniem należy wstawić do nagrzanego piekarnika i chwilę podgrzać.

Taki tort bardzo często przygotowuję dla mojej rodziny. Jest pyszny i zdrowy.

 

 

 

 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć