aa
aNauczycielu! Zgłoś swoją szkołę do BaśnioBOJU!

Warszawa

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

a

Składniki:

 

  • 2 świeże pstrągi
  • 1 cytryna 
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek koperku, łyżki oleju , masła sól i pieprz

 

Przygotowanie:


Rybę umyć, osuszyć. W środku i na zewnątrz skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć ½ pęczka koperku i plastrami cytryny. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Warzywa oczyścić, opłukać. Por pokroić w grube talarki, obraną marchewkę w plastry, obrane  ziemniaki w ósemki a cukinię ze skórką w kostkę. Wrzucić do wrzątku i gotować 3 min. Odsączyć, wymieszać z posiekanym koperkiem, lekko posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem.


Pstrągi ułożyć na przygotowanych warzywach. Na każdym położyć 2–3 kawałki masła (odrobinę włożyć też do środka każdej ryby). Naczynie przykryć pokrywą i piec pstrągi ok. 30 minut w temperaturze 180oC.


Pstrąg z warzywami jest soczysty, delikatny i lekkostrawny. A co najważniejsze smakuje doskonale.

 

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)