Warszawa

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki:

 

  • 2 świeże pstrągi
  • 1 cytryna 
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek koperku, łyżki oleju , masła sól i pieprz

 

Przygotowanie:


Rybę umyć, osuszyć. W środku i na zewnątrz skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć ½ pęczka koperku i plastrami cytryny. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Warzywa oczyścić, opłukać. Por pokroić w grube talarki, obraną marchewkę w plastry, obrane  ziemniaki w ósemki a cukinię ze skórką w kostkę. Wrzucić do wrzątku i gotować 3 min. Odsączyć, wymieszać z posiekanym koperkiem, lekko posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem.


Pstrągi ułożyć na przygotowanych warzywach. Na każdym położyć 2–3 kawałki masła (odrobinę włożyć też do środka każdej ryby). Naczynie przykryć pokrywą i piec pstrągi ok. 30 minut w temperaturze 180oC.


Pstrąg z warzywami jest soczysty, delikatny i lekkostrawny. A co najważniejsze smakuje doskonale.

 

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć