Warszawa

Croissanty

Croissanty

Składniki na 14 - 16 rogalików:

 

  • 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
  • 568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
  • 100 g (ok 1/3 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
  • 250 g niesolonego masła dobrej jakości, schłodzonego
  • 1 roztrzepane jajko


Masło wyciągnąć z lodówki i rozwałkować wałkiem do prostokąta o wym. ok. 12x8 cm. Włożyć z powrotem do lodówki. W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

 

Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką

stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przezroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.

 

Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.

 

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 30 minut. Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 30 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.

 

Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.

 

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia. 20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni.

 

Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć