Warszawa

Keks bakaliowy

Składniki:

 

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny [20 dag]
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1/5 szklanki rumu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek*
  • garść orzechów włoskich
  • pół garści daktyli bez pestek
  • pół garści moreli suszonych, pokrojonych na drobne kawałki
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • pół garści migdałów
  • bułka tarta do posypania formy - duża łyżka

 

* Proporcje bakalii można zmienić

 

Przygotowanie:


Najpierw bakalie - myję te, które mycia wymagają i suszę. Potem wszystkie razem wrzucam do jednej miski i zalewam rumem.


Margarynę z cukrem i szczyptą soli ucieram na puszystą masę. Kiedy przybierze konsystencję puchu, po kolei dodaję żółtka, cały czas ucierając.


Mąkę przesiewam i dodaję do masy. Dokładnie ucieram przez kilka minut najlepiej mikserem, aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Pod koniec ucierania dodaję proszek do pieczenia.

 

Bakalie wyciągam z rumu i odstawiam na chwilę na sitku, by obciekły. Oprószam je mąką i dodaję do ciasta, i jeszcze raz dokładnie całość mieszam.


Z białek ubijam sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.


Przygotowuję formę do keksa - smaruję margaryną i dokładnie oprószam tartą bułką. Do tak przygotowanej formy wkładam ciasto - powinno go tam być około 3 wysokości formy.


Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć