Zachwyci najmłodszych. Szczególnie jeśli będą mieć okazję do pomocy w dekorowaniu.
Składniki:
-
250 g płatków owsianych górskich np. Kupiec
-
50 g cukru brzozowego (mozna zastapic trzcinowym)
-
4 jajka
-
50 g maki pełnoziarnistej (dałam orkiszową typ 2000)
-
1 łyzeczka proszku do pieczenia
-
50 ml mleka
-
3 łyżki pestek słonecznika
Polewa:
-
2 białka
-
150 dag cukru brzozowego
Przygotowanie:
-
Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
-
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owisane i słonecznik. Wymieszaj.
-
W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
-
Tortownicę (u mnie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź.
Polewa: cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50 ml). Białka ubij mikserem na sztywna pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy. Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj. Smacznego!