Warszawa

Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

Zachwyci najmłodszych. Szczególnie jeśli będą mieć okazję do pomocy w dekorowaniu.

 

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich np. Kupiec
  • 50 g cukru brzozowego (mozna zastapic trzcinowym)
  • 4 jajka
  • 50 g maki pełnoziarnistej (dałam orkiszową typ 2000)
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki pestek słonecznika

 

Polewa:

  • 2 białka
  • 150 dag cukru brzozowego

 

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owisane i słonecznik. Wymieszaj.
  3. W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski  z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
  4. Tortownicę (u mnie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź.


Polewa: cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50 ml). Białka ubij mikserem na sztywna pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy. Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj. Smacznego!

 

 

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć