Warszawa

Mazurek kajmak czekoladowy

Mazurek kajmak czekoladowy

Składniki:

 

Kruche ciasto:

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • (białko)

 

Masa kajmakowo-czekoladowa

 

  • puszka masy krówkowej/kajmakowej
  • pół tabliczki czekolady
  • 1/3 szklanki mleka wg potrzeb

 

Dodatki:

 

  • owoce kandyzowane
  • migdały
  • orzechy

 

Przygotowanie:

 

Ze wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z 2/3 ciasta uformować prostokąt, z reszty zrobić wałeczki. Brzegi przymocować za pomocą białka. Piec w 170 st.C przez 12-15 minut.

 

Rozgrzać gotową masę krówkową, dodać połamaną czekoladę.  Gdy masa jest bardzo gęsta i trudna do wymieszania dodać trochę mleka. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Posmarować upieczony spód.


Szybko rozkładać owoce, póki masa ponownie nie stężeje. Później jest trudno to zrobić.

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć