Warszawa

Mazurek kajmak czekoladowy

Mazurek kajmak czekoladowy

Składniki:

 

Kruche ciasto:

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • (białko)

 

Masa kajmakowo-czekoladowa

 

  • puszka masy krówkowej/kajmakowej
  • pół tabliczki czekolady
  • 1/3 szklanki mleka wg potrzeb

 

Dodatki:

 

  • owoce kandyzowane
  • migdały
  • orzechy

 

Przygotowanie:

 

Ze wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z 2/3 ciasta uformować prostokąt, z reszty zrobić wałeczki. Brzegi przymocować za pomocą białka. Piec w 170 st.C przez 12-15 minut.

 

Rozgrzać gotową masę krówkową, dodać połamaną czekoladę.  Gdy masa jest bardzo gęsta i trudna do wymieszania dodać trochę mleka. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Posmarować upieczony spód.


Szybko rozkładać owoce, póki masa ponownie nie stężeje. Później jest trudno to zrobić.

 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć