Warszawa

Chałwowiec

Chałwowiec

Ciasto z aksamitną masą chałwową. Zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa chałwowa:

  • 400g chałwy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0.7l mleka
  • 1 kostka masła

 

*gorzka czekolada i migdały do ozdoby

 

Przygotowanie:

  1. Pieczemy kakaowy biszkopt i rozcinamy go na pół. Gotujemy budyń śmietankowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Porządnie go studzimy. Chałwę miksujemy do powstania jak najaksamitniejszej masy. 
  3. Miękkie masło ucieramy z budyniem (dodajemy po łyżce). Na koniec dodajemy chałwę. Całość miksujemy jeszcze chwilę na wysokich obrotach.
  4. Przekładamy masą biszkopty. Biszkopt-krem-biszkopt-krem. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i migdałami.
  5. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem. I również w lodówce je przechowujemy.

 

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć