Ciasto z aksamitną masą chałwową. Zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów.
Składniki:
Biszkopt:
-
6 jajek
-
1 szkl cukru
-
2 budynie czekoladowe
-
1/2 szkl mąki pszennej
-
2 łyżki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
-
400g chałwy
-
2 budynie śmietankowe
-
0.7l mleka
-
1 kostka masła
*gorzka czekolada i migdały do ozdoby
Przygotowanie:
-
Pieczemy kakaowy biszkopt i rozcinamy go na pół. Gotujemy budyń śmietankowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Porządnie go studzimy. Chałwę miksujemy do powstania jak najaksamitniejszej masy.
-
Miękkie masło ucieramy z budyniem (dodajemy po łyżce). Na koniec dodajemy chałwę. Całość miksujemy jeszcze chwilę na wysokich obrotach.
-
Przekładamy masą biszkopty. Biszkopt-krem-biszkopt-krem. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i migdałami.
-
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem. I również w lodówce je przechowujemy.