Warszawa

Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

Składniki:

 

  • 400 g brokułów
  • 1 małą marchewka
  • 2 małe ziemniaki lub 1 duży
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Umyć i rozdrobnić brokuły na małe różyczki. Obrać marchew i ziemniaki, pokroić je w kawałki. Następnie pokroić cebulę.


Marchewkę, ziemniaki i cebulę podsmażyć delikatnie na oliwie w głębokim naczyniu i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać brokuły. Zalać wodą i lekko posolić. Nakryć pokrywką i gotować przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Przełożyć wszystkie warzywa do miski i miksować blenderem aż otrzymamy jednolity krem. Zupę posolić i popieprzyć. Na zdjęciu krem brokułowy udekorowany został śmietaną, czerwoną papryką, szczypiorkiem i płatkami migdałowymi, a podany z grzankami czosnkowymi przygotowanymi z bagietki.

 

Paulina Daniłowicz

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć