Składniki:
Przygotowanie:
Pokroić cebulę w plastry, a następnie porozdzielać je na krążki i odłożyć. W małej miseczce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać. Zamaczać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać np. na wyjętym z piekarnika ruszcie, aż nadmiar ciasta obcieknie. W wysypanej na talerz bułce tartej obtoczyć wszystkie krążki. Smażyć panierowane krążki w głębokim tłuszczu około 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Doprawić solą i podawać na przykład z ugotowanymi brokułami.
Paulina Daniłowicz