Warszawa

Piernik

Piernik

Składniki:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny(masła)
  • słoik dżemu śliwkowego
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • serek mascarpone

 

Przygotowanie:
Sodę rozpuścić w odrobinie mleka, roztopić margarynę, cukier, pół słoika dżemu i cynamon. Ostudzić. Dodać jajo oraz mleko na przemian z mąką. Piec ok. 45 minut  180 stopniach. Piec najlepiej w małej blaszce bo nie wyrasta zbyt wysokie.
Gdy ciasto wystygnie przekroić, przełożyć serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i drugą połową dżemu ze słoika :)

 


mama Emilia

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć