Składniki:
Ozdoba do chleba:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w naczyniu, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie zagniatamy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia.
Czekamy aż nieco urośnie (około 30 minut), następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 50 minut aż skórka będzie chrupiąca.
Ozdobne różyczki:
Ciasto zagniatamy jak na pierogi. Wałujemy cienko, wycinamy kółka kieliszkiem.
Układamy po 6 kółek tak, aby na siebie nachodziły. Zwijamy ściśle, lekko uciskając na środku, aby się skleiły. W tym miejscu przecinamy nożem na połowę - otrzymujemy 2 różyczki.
Różyczki układamy na blaszce i pieczemy aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu nadziewamy na wykałaczki i dekorujemy nasz chlebek. Listki wycinamy foremkami do ciastek i też pieczemy. Po wystudzeniu dekorujemy chleb.
mama Ewa