Warszawa

Chleb z dekoracją

Chleb z dekoracją

Składniki:

  • woda 150 ml,
  • olej 1 łyżka,
  • mąka żytnia 1 szkl,
  • mąka pszenna 2 szkl,
  • żurawina 1/2 szkl,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • drożdże  2 łyżeczki,

 

Ozdoba do chleba:

  • mąka 1 szklanka,
  • sól  do smaku,
  • woda 1/2 szkl.

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki mieszamy łyżką w naczyniu, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie zagniatamy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia.

Czekamy aż nieco urośnie (około 30 minut), następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 50 minut aż skórka będzie chrupiąca.

 

Ozdobne różyczki:


Ciasto zagniatamy jak na pierogi. Wałujemy cienko, wycinamy kółka kieliszkiem.
Układamy po 6 kółek tak, aby na siebie nachodziły. Zwijamy ściśle, lekko uciskając na środku, aby się skleiły. W tym miejscu przecinamy nożem na połowę - otrzymujemy 2 różyczki.


Różyczki układamy na blaszce i pieczemy aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu nadziewamy na wykałaczki i dekorujemy nasz chlebek. Listki wycinamy foremkami do ciastek i też pieczemy. Po wystudzeniu dekorujemy chleb.

 

 

mama Ewa

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć