Warszawa

Owocowy torcik

Owocowy torcik

Biszkopt

  • Jajka 4 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier 1 szkl
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka


I masa

  • Truskawki 25 dag
  • Cukier 1/w szkl
  • żelatyna 1,5 łyżki


II masa

  • Masa waniliowa z torebki
  • Mleko 300 ml


III masa

  • Jabłka smażone 1 słoik
  • Galaretka truskawkowa 1 szt


Dekoracja

  • Masa migdałowa tarta na tarce
  • Migdałowa dekoracja


Dodatkowo:

Herbata miętowa z cytryną i cukrem 1 szkl do nasączenia

 


Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 30 minut. Truskawki zasypać cukrem dużo wcześniej, niech puszczą sok. Następnie namoczyć żelatynę w ¼ szkl wody, podgrzać aż się rozpuści i dodać truskawki z sokiem. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zostawić aż zacznie krzepnąć.


Następnie zrobić masę waniliową z przepisu na opakowaniu. Ciasto przekroić na 3 placki. Nasączyć herbatą miętową. Najpierw wyłożyć masę truskawkową i trochę masy waniliowej. Na kolejny placek masę waniliową, przykryć plackiem i wstawić do lodówki.


Następnie zrobić 3 masę. Jabłka przełożyć do garnka, zagrzać i jak będą już dosyć gorące wsypać galaretkę truskawkową. Mieszać aż galaretka się rozpuści. Jak wystygnie i zacznie krzepnąć wyłożyć na wierzch. Ciasto zostawić w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem udekorować.   

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć