Biszkopt
I masa
II masa
III masa
Dekoracja
Dodatkowo:
Herbata miętowa z cytryną i cukrem 1 szkl do nasączenia
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 30 minut. Truskawki zasypać cukrem dużo wcześniej, niech puszczą sok. Następnie namoczyć żelatynę w ¼ szkl wody, podgrzać aż się rozpuści i dodać truskawki z sokiem. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zostawić aż zacznie krzepnąć.
Następnie zrobić masę waniliową z przepisu na opakowaniu. Ciasto przekroić na 3 placki. Nasączyć herbatą miętową. Najpierw wyłożyć masę truskawkową i trochę masy waniliowej. Na kolejny placek masę waniliową, przykryć plackiem i wstawić do lodówki.
Następnie zrobić 3 masę. Jabłka przełożyć do garnka, zagrzać i jak będą już dosyć gorące wsypać galaretkę truskawkową. Mieszać aż galaretka się rozpuści. Jak wystygnie i zacznie krzepnąć wyłożyć na wierzch. Ciasto zostawić w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem udekorować.
mama Ewa