Warszawa

Jagodzianki

Jagodzianki

Składniki

  • Mąka 500 g
  • Drożdże instant 1i ½ łyżeczki
  • Sól 1 szczypta
  • Mleko 1szklanka
  • Jajko 1 szt
  • Olej ¼ szkl
  • Cukier ½ szkl
  • Cukier waniliowy
  • Jagody 1, 5 szkl

 

Dodatkowo

  • Jajko 1 szt
  • Olej do posmarowania blachy
  • Kruszonka lub gruby cukier

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, wlać ciepłe mleko, wbić jajko, wymieszać  dokładnie. Następnie dodać olej i resztę składników, zagnieść ciasto i zostawić na godzinę. Później podzielić na części, zrobić bułeczki nakładając po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i mąką. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180?C.

 

Mama Ewa
 

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć