Warszawa

Jagodzianki

Jagodzianki

Składniki

  • Mąka 500 g
  • Drożdże instant 1i ½ łyżeczki
  • Sól 1 szczypta
  • Mleko 1szklanka
  • Jajko 1 szt
  • Olej ¼ szkl
  • Cukier ½ szkl
  • Cukier waniliowy
  • Jagody 1, 5 szkl

 

Dodatkowo

  • Jajko 1 szt
  • Olej do posmarowania blachy
  • Kruszonka lub gruby cukier

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, wlać ciepłe mleko, wbić jajko, wymieszać  dokładnie. Następnie dodać olej i resztę składników, zagnieść ciasto i zostawić na godzinę. Później podzielić na części, zrobić bułeczki nakładając po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i mąką. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180?C.

 

Mama Ewa
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)