Warszawa

Truskawkowa rozkosz

Truskawkowa rozkosz

Biszkopt

  • Jajka 4 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier 1 szkl
  • Proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 szt


Masa I

  • Truskawki ½ kg
  • Galaretki truskawkowe 2 szt


Masa II

  • Mleko 1 szkl
  • Śnieżka 1 torebka
  • Żelatyna 3 łyżeczki


Do dekoracji

  • Czekolada mleczna
  • Duże truskawki
  • Listki mięty
  • Czekoladowe płatki
  • Kolorowa posypka

 

Białka ubić z cukrami, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu wymieszać delikatnie z mąką. Przełożyć do tortownicy. Piec około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt rzucić na ziemię z około ½ m, wtedy nie opadnie i będzie puszysty.(Dlatego nazywa się biszkopt rzucany).


Truskawki umyć, zmiksować (powinny być 2 szklanki przecieru). Zagotować w garnku mieszając, aby się nie przypaliły. Do gorących truskawek wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i kiedy masa zacznie krzepnąć, biszkopt przekroić, posmarować masą i wstawić do lodówki. Na końcu ubić śmietankę śnieżkę na mleku i dodać na końcu rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki niech zastygnie. Na końcu rozpuścić czekoladę, dodając 1 łyżkę mleka. Maczać truskawki w czekoladzie i układać na wierzchu na śmietanie. Udekorować listkami mięty. Ciasto można delikatnie nasączyć herbatą z cytryną, ale niekoniecznie. Najlepiej ciasto zostawić w lodówce na noc, wtedy masy i czekolada lepiej się "zetną". 

 

Mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć